Biserica ortodoxă Candesti

Biserica cu hramul „Inaltarea Domnului” Candesti, Neamt

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu desavarsirea Sfantului Duh, ziditu-sa Sfanta si Dumezeiasca biserica din temelie cu ajutorul credinciosilor din comuna Cindesti intre anii 1894-1909 cand s-a si sfintit pe 21 mai 1909 de catre P.S. Pimen, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, protopop al judetului Neamt fiind Preotul Constantin Matase, preot paroh Vasile Damascan iar cantareti bisericesti Neculai Gherasim si Vasile Nucu.

In decursul timpului, suferind deteriorari in interior cat si in exterior, din indemnul parintelui, biserica a intrat in reparatii capitale, facandu-i-se demolari si retencuieli interioare, instalatiile de lumina, pardoseli din mozaic venetian, ferestre metalice, impodobita cu pictura din nou in fresca, inzestrata cu obiecte de cult si mobilier, precum si demolari si retencuieli exterioare. Din fata bisericii spre poarta s-a amenajat pe o suprafata de circa 86 mp. o alee parc cu trandafiri si pomi ornamentali care dau sfantului lacas un aspect foarte placut. Slujba de resfintire a avut loc in 14 mai 1974 si a fost oficiata de P.S. Adrian Botoseneanu episcop delegat al I.P.S. justin, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, inconjurat de un sobor de preoti, protoiereu fiind preotul Ioan Pricop iar preot paroh Petre Sperlea.

Pictura din biserica a fost facuta de catre pictorul M. Balasescu din Craiova, care a pictat in teritoriul bisericii, si pictorul Ion Irimescu din Piatra Neamt, pridvorul.
Intre anii 1990 -1995 s-a construit casa parohiala din nou, edificata din caramida pe fundatie din beton, acoperita cu tabla. Mentionam ca in anii 2003-2004 biserica a avut nevoie de lucrari de consolidare, structura ei de rezistenta fiind slabita de catre cutremurele din anii 1977, 1990 si 1992, lucrari incheiate in anul 2004, preot paroh fiind Butescu Ionel.
Tot in anul 2003 au inceput lucrarile de construire a unei clopotnite in curtea bisericii, lucrare aflata in curs de definitivare.

Biserica si-a recapatat proprietatile funciare detinute in proprietate anterior expropierii de catre regimul comunist, si anume 7,40 ha teren agricol si 0,19 ha padure, pentru care a primit si titlurile de proprietate.

Previous Cultură și culte

Primaria Cândești

Informații

Primaria Cândești, județul Neamț Designed by www.delmadi.ro Ultima actualizare: 13 11 2023Ovidiu Barzaghideanu